0475 341 859 info@cleanvent.be
Select Page

Ventilatiesysteem reinigen

Dit moet u weten

Dankzij een ventilatiesysteem heeft u altijd schone lucht in uw interieur en profiteert u van een gezond binnenklimaat. Om het ventilatiesysteem goed te laten functioneren, moet het regelmatig worden gereinigd. Als u het ventilatiesysteem niet vaak genoeg reinigt, daalt het zuurstofniveau in uw kamers. Er is sprake van een toename van verontreinigende stoffen en kooldioxide en vocht kan niet voldoende worden verwijderd. Dit leidt op zijn beurt tot een droge hoest en/of hoofdpijn Waarom moet u uw ventilatiesysteem reinigen?
In ventilatiesystemen ontstaan soms enorme hoeveelheden vervuiling als gevolg van de luchtverversingen. Enerzijds wordt de vervuiling veroorzaakt door de muffe lucht in de kamers. Aan de andere kant is de buitenlucht vaak verrijkt met vuildeeltjes, stof en pollen, die door het ventilatiesysteem worden uitgefilterd.

Dergelijke vastzittende vervuiling kan leiden tot verminderde prestaties van het ventilatiesysteem en hogere bedrijfskosten. In het ergste geval kan, naast technische storingen, het ventilatiesysteem volledig uitvallen. Ook brengt u uw gezondheid in gevaar als de juiste luchtkwaliteit niet meer kan worden gegarandeerd.

Om deze redenen moet u het ventilatiesysteem regelmatig reinigen. Dit is vooral belangrijk in de horeca of in ziekenhuizen, waar een hoog niveau van netheid en hygiëne gegarandeerd moet worden

  • Filters reinigen of vervangen
  • Reiniging van alle toegangspunten voor afvoer- en toevoerlucht
  • Het reinigen van de warmtewisselaar
  • Zorgen voor een regelmatige reiniging van de condensafvoer
  • Reinigen kanalen

Als u uw ventilatiesysteem regelmatig onderhoudt en altijd schoon houdt, zal het jarenlang probleemloos zijn doel dienen. Er is altijd sprake van frisse, schone en goed getemperde ruimtelucht in uw pand. Micro-organismen, pollen en stof, maar ook andere verontreinigingen, komen niet in de woning terecht.

U heeft te allen tijde baat bij frisse lucht, want van slechte lucht in gebouwen en binnenruimtes kunt u ziek worden.

Welke kosten moet u verwachten voor het reinigen van een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem moet elke paar jaar professioneel worden onderhouden en gereinigd. Alleen zo kunnen defecten en tekortkomingen in een vroeg stadium worden opgespoord en gerepareerd. Uiteraard zijn er kosten aan verbonden.

De hoogte van de gemaakte kosten is in principe afhankelijk van de opbouw en omvang van het ventilatiesysteem. Als een gespecialiseerd bedrijf het ventilatiesysteem heeft aangelegd, kunt u het beste direct achterhalen hoeveel de reguliere kosten voor het reinigen en onderhouden van het ventilatiesysteem bedragen.

Onderhoud ventilatie

Als een specialist de reiniging van het ventilatiesysteem uitvoert, kunt u rekening houden met kosten tussen de € 400,- en € 800,-.
Onderhoud van het ventilatiesysteem door een gespecialiseerd bedrijf kost tussen de € 150,- en € 500,-
De kosten voor een filterwissel door een gespecialiseerd bedrijf bedragen ongeveer € 40,- tot € 90,-.
Hoe vaak moet een ventilatiesysteem onderhouden worden?
In de regel moet u uw ventilatiesysteem uiterlijk na twee jaar, een onderhoudsbeurt geven. Alleen dan werkt uw ventilatiesysteem technisch en hygiënisch vlekkeloos.

Door het systeem te onderhouden profiteert u van tal van voordelen:

  • Het ventilatiesysteem werkt perfect.
  • Hun levensduur wordt aanzienlijk verlengd.
  • Vuil of beschadigingen worden tijdig ontdekt.
  • Je bespaart energie.

Heeft u vragen over ventilatiesystemen? Wij staan u graag bij en adviseren u over het reinigen en onderhouden van ventilatiesystemen.

Ventilatie reinigen